3 creatieve tuinstijlen

Ben je toe aan wat meer creativiteit in je tuin? Ben je uitgekeken op je klassieke en moderne tuin? Dan is één van de onderstaande tuinstijlen wellicht iets voor jou. De tuinen worden steeds knusser en gezelliger. Dat is ook terug te zien in de onderstaande tuinstijlen! Lampjes, tegels met motieven, loungesets met kussentjes en kleedjes en uiteraard veel planten en bloemen! Wil je inspiratie op doen? Lees dan vooral verder! Oude Wesselink heeft namelijk die creatieve tuinstijlen voor je op een rij gezet. 

Mediterrane tuin

Ben jij gek op landen zoals Portugal, Spanje, Malta, Griekenland en Italië? Haal dan de sfeer van het Middellandse Zeegebied naar je eigen tuin! De Mediterrane sfeer is niet heel moeilijk te creëren en is natuurlijk erg gezellig. Bij een Mediterrane tuin moet je niet denken aan strakke lijnen, netjes glad geschuurde balken of rechte vlakken. Alles wordt met de losse hand gemaakt en er wordt veel gewerkt met grof behandelde materialen. Ronde vormen en asymmetrie zijn kenmerkend voor deze tuinstijl. 

Siertegels 

Tegels met motief, ook wel siertegels genoemd, kunnen niet ontbreken in deze tuin. De tuintegels bestaan uit sierlijke motieven met verschillende kleuren. De siertegels zijn in veel verschillende soorten en maten te vinden waardoor je zelf gemakkelijk de kleuren, motieven en grootte bepaald. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor siertegels met de kleuren blauw, oranje, geel en paars. Maar er zijn ook genoeg tuintegels met motief in grijstinten.

Mediterrane planten

Planten mogen ook zeker niet ontbreken in de Mediterrane tuin. Wanneer je naar het Middellands Zeegebied afreist, kom je andere planten tegen dan in Nederland. Typisch Mediterrane planten zijn bijvoorbeeld vijgenbomen, olijfbomen, kleurrijke Mediterrane bougainville, lavendel en rozemarijn. Handig, want met rozemarijn en lavendel kun je natuurlijk ook koken. Zet de planten in de grond of in grote gekleurde potten. Je tuin zal al snel lijken op een vakantie paradijsje! 

Accessoires

Natuurlijk mogen de kleurrijke en gezellig accessoires zeker niet ontbreken in je Mediterrane tuin! Leg sierkussens neer op de tuinstoelen, zet een grote Marokkaanse kandelaar in de hoek en gebruik veel aardse tinten zoals bruin, beige en wit. De aardse tinten kan je combineren met kleuren zoals blauw, oranje, paars en rood. Hierdoor krijg je een mix tussen zachte tinten en warmere tinten. Koop bijvoorbeeld sierkussens en een buitenvloerkleed in deze kleuren. Zo maak je je tuin lekker knus!

Bohemian tuin

Dit is op het moment één van de populairste interieur- en tuinstijlen: bohemian. Met de bohemian stijl breng je het echte vakantiegevoel naar eigen tuin. Je werkt bij deze stijl met veel natuurlijke materialen. Denk aan materialen zoals rotan, hout en bamboe. Hierdoor creëer je al snel een tropische boho sfeer. 

Kleurrijke accessoires

In de bohemian tuin wordt veel gewerkt met warme kleuren. KIes daarom je accessoires in de kleuren oranje, rood, donkerblauw en geel. Wat zeker niet mag ontbreken in je bohemian tuin is een Perzisch vloerkleed. Je kan kiezen voor één buitenvloerkleed, maar je kan ook gaan voor meerdere kleine vloerkleden. Bij deze tuinstijl mag je eindeloos combineren met patronen en kleuren in je tuinaccessoires. Koop een mooie grote hangmat of hangstoel om je tuin compleet te maken. 

Planten en bloemen

Ook in de bohemian tuin mogen planten en bloemen zeker niet ontbreken. Bij de bohemian tuin horen bijvoorbeeld palmbomen en cactussen thuis. Combineer verschillende planten met elkaar in mooie gevlochten rotan plantenbakken. Hang wat hangplanten aan je overkapping en muur en je krijgt al snel de Ibiza-vibe in je eigen tuin. 

Japanse tuin 

De Japanners zijn expert in het creëren van tuinen die in het teken staan van rust in combinatie met sfeer. Belangrijk is dat er geen symmetrie voorkomt in jouw tuin. Het is dus zeker niet de bedoeling dat er iets in het midden van je tuin staat. Daarnaast moet er een goed evenwicht aanwezig zijn in je Japanse tuin. Met evenwicht wordt balans bedoeld. Hierbij kan je denken aan een grote boom aan de rechterkant van je tuin en een lege vlakte aan de linkerkant van je tuin. Het is dus een feit dat je goed moet nadenken bij het ontwerpen van een Japanse tuin. Maar hierdoor kan je er juist heel veel creativiteit in kwijt.

Materialen

Belangrijke materialen in de Japanse tuin zijn grind, stenen en water. Maak bijvoorbeeld stenen paden met grind in je tuin. Dit is typisch Japans! leg naast het pas een vijver met een watervalletje. Ook een stromend beekje past perfect bij de Japanse sfeer. Het gekletter van het water maakt je Japanse tuin helemaal compleet.

Beplanting

De beplanting bij de Japanse tuin is in tegenstelling tot de andere stijlen vrij rustig. Verschillende tinten zijn wel belangrijk. Kies planten en bloemen in verschillende tinten groen en rood. Daarnaast is mos ook een favoriet van de Japanners, dus mag dat zeker ook niet ontbreken. Typisch Japanse planten zijn: Japanse Esdoorns, Sikkelden, Katsurabomen, Bonsai planten en Japanse Notenbomen. 

Hopelijk heb je dankzij de bovenstaande creatieve tuinstijlen inspiratie opgedaan om jouw saaie tuin om te toveren tot een zomer paradijsje!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*