4 gezondheidsvoordelen van tuinieren

Tuinieren biedt een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen. Dat komt heel goed uit als je het prettig vindt om buiten te werken en je handen door de aarde te halen om te zorgen voor planten en een prettige leefomgeving. Wil je weten hoe tuinieren een positief effect op je gezondheid kan hebben, lees dan snel verder! 

  1. Verbetert je stemming 

Als je even helemaal niets te maken wilt hebben met stressvol kantoorwerk, binnen zitten niksen, of je gewoon ietwat chagrijnig voelt, dan is het aan de gang gaan met je groene vingers een uitstekende manier om je stemming naar een hoger niveau te tillen. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat mensen die ongeveer 30 minuten aan het werk zijn in de tuin na afloop een beter humeur hebben. Dit was af te leiden uit bloedonderzoek, wat lagere niveaus van het stresshormoon cortisol aantoonde. 

  1. Verhoogt je blootstelling aan vitamine D 

Een van de beste manieren om jouw dagelijkse portie vitamine D op te nemen, is door buiten te werken. Vitamine D verhoogt niet alleen je calciumgehalte, wat je botten en immuunsysteem ten goede komt, maar houdt ook je energieniveau op peil en helpt om je humeur te verbeteren. 

Kortom, een buitenactiviteit zoals tuinieren is dus een perfecte manier om aan zonlicht te komen en lekker bezig te zijn met het beoefenen van een leuke hobby.

  1. Verlaagt het risico op dementie 

Verschillende studies hebben uitgewezen dat tuinieren het risico op demente drastisch kan verlagen. Er is zelfs een studie uit 2006 die concludeerde dat tuinieren het risico op demente met maar liefst 36% kan verminderen! Hoe kan tuinieren iemand met dementie helpen, vraag je? Een tuin kan mensen met dementie helpen plezier te hebben met gezonde dingen en te socialiseren met andere tuinliefhebbers. Daarnaast kan deelname aan een dergelijke lichamelijke activiteit helpen om de zintuigen en herinneringen te stimuleren, wat de welzijn sterk verbetert. 

  1. Houdt je lichaam gezond en sterk 

Tuinieren is een geweldige vorm van het voltooien van jouw dagelijkse lichaamsbeweging. Daarnaast zul je hoogstwaarschijnlijk zo opgaan in je werk dat je niet eens doorhebt dat je je in het zweet werkt! Van onkruid trekken tot het gras maaien en van hagen snoeien tot bomen herplanten, je zult werken aan nieuwe spieren in je lichaam om zo je kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit te verbeteren. 

Wil jij jouw kennis voor een prettige buitenomgeving in de praktijk brengen en heb je het vermogen om een team te sturen om dit doel te bereiken? Kijk dan eens op voorman groenvoorziening Krimpen om bij jou in de buurt aan de slag te gaan met een groene uitdaging! 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*