Bomen planten

Bomen in de tuin zijn niet alleen een mooi gezicht, ze dragen ook nog eens bij aan een schoner en beter klimaat omdat ze CO2 omzetten in zuurstof. Wil je zelf ook bomen planten in je tuin? In dit artikel lees je alles dat je moet weten!

Wanneer kun je het beste bomen planten?

De beste periodes voor het planten van bomen zijn in het voorjaar in de maanden maart en april en in het najaar in de maanden oktober en november. Het ideale moment voor het planten van een boom is wanneer de bladeren zijn gevallen, omdat de boom dan in rust is en zich goed op zijn nieuwe standplaats kan vestigen.

Wat zijn mooie bomen om te planten?

Er zijn heel veel verschillende soorten bomen, ieder met zijn eigen specifieke eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan hoe groot een boom wordt, of de boom vruchten geeft of bloeit en de kleuren van de bladeren. Het is een goed idee om je hier van tevoren even goed in te verdiepen, aangezien een boom jaren mee gaat.

Voorbeelden van bomen die mooi verkleuren in de herfst of jaarlijks bloeien zijn de sierkers, magnolia of esdoorn. Deze soorten zijn dus ideaal voor in een siertuin. Daarnaast kun je ook kiezen voor bomen die ideaal zijn voor vogels, zoals bijvoorbeeld de meidoorn. Een andere optie is om fruitbomen te planten, zodat je zelf je eigen fruit kunt oogsten. Of je kiest voor bomen die zorgen voor schaduw in je tuin, zoals bijvoorbeeld groenblijvende bomen, een dakplataan of ander soort leiboom. En zo zijn er nog eindeloos veel andere mogelijkheden waar je uit kunt kiezen.

Tips voor het planten van bomen

De belangrijkste regel om op te volgen bij het planten van bomen is om dit nooit te doen wanneer het vriest. Daarnaast is het een goed idee om de grond te verbeteren met wat compost. Zorg er ook voor dat je de bomen niet te diep plant en dat de wortels net onder de grond zitten. Geef tenslotte de bomen genoeg water na het planten, dat hebben ze namelijk nodig om goed te kunnen groeien.

Hoe zit het met de erfgrens

Houd er bij het planten van bomen rekening mee dat je ze tenminste 2 meter van de erfgrens plaatst. Wanneer een boom namelijk te dicht op de erfgrens staat, kunnen de buren eisen dat de boom weg moet. Informeer daarnaast altijd bij de gemeente of er plaatselijk niet ook nog andere regels gelden.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*