Door de seizoenen: Wat hebben vogels nodig?

behoeften vogels

Het is altijd weer een vrolijk gezicht, al die fladderende diertjes met bonte kleuren in jouw tuin. Wil je ze daar houden en iets voor ze kunnen betekenen? Je kunt ze voeren! Vogels hebben altijd energie nodig, niet alleen in de winter. Vogels eten van nature niet meer dan ze nodig hebben, dus je hoeft ook niet bang te zijn dat je ze te dik laat worden als je ze teveel voert. Maar hebben vogels wanneer nodig?

Zomer

In de zomer hebben vogels eiwitten nodig. Deze gebruiken ze om het verenkleed te kweken die uiterst belangrijk is als ze de winter willen overleven of naar het zuiden willen trekken. Deze eiwitten halen ze uit insecten en wormen, en je kunt ze daar direct of indirect bij helpen. Een directe manier zou zijn om meelwormen te kopen en die meteen te voeren. Een indirecte manier zou zijn dat je meer insecten naar jouw tuin laat komen zodat ze zelf makkelijker meer kunnen vinden. Bloeiende planten trekken extra insecten en ook het besproeien van het gras kan wormen naar boven lokken.

Herfst

Het begint weer kouder te worden, en vogels zoeken een plek om de winter door te brengen. Als je ze op dat moment voedt, heb je goede kans dat ze voor een lange tijd in jouw tuin blijven. Ze zijn vooral op zoek naar bessen met veel vitamines en je kunt ze ook pinda’s en vetbollen geven.

Winter

In de winter gaat het vooral om energie. Ze hebben veel nodig om zich tijdens koude nachten warm te houden. Probeer ze te voorzien van extra vetbollen, zaden en pinda’s. In deze droge maanden is vocht ook heel belangrijk. Bij een lichte vorst kun je prima een bakje met water buiten zetten waar ze uit kunnen drinken en in kunnen badderen. Bij strenge vorst is dit niet aan te raden, dat water kan dan gevaarlijk zijn voor de vogels. Als er sneeuw ligt kunnen ze zelf aan het vocht komen. Zo niet, schaaf dan ijs klein en bied dit aan in een bakje.

Lente

De lente staat in het teken van broeden, en daarvoor hebben de vogels eiwitten en kalk nodig. In de lente kan het weer extreem zijn, en als dit gebeurd zullen insecten moeilijker te vinden zijn, dus je kunt ze hierbij helpen, net als in de herfst. Voor de kalk kun je eierschalen uitkoken en fijnmalen, en die aanbieden.

Voor de beste huis en tuin tips kijk je natuurlijk op woonkanjer.nl!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*