Duurzaamheid kunstgras

Niet alleen wordt er binnenshuis steeds vaker naar duurzaamheid gekeken, ook de tuin moet er aan geloven. Hoe je het beste om kunt gaan met milieu en materialen is erg verstandig als je kijkt naar de nabije toekomst. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Je kunt het doen door gebruik te maken van milieuvriendelijke producten, zorgen dat je voldoende beplanting in de tuin hebt of ervoor zorgen dat het regenwater makkelijk in de bodem weg kan zakken. Past kunstgras dan in een tuin die duurzaam is? Ja, dat is absoluut het geval!

Kunstgras als onderdeel van een duurzame tuin

Duurzaamheid is nogal een breed begrip en kan op vele mogelijke manieren geïnterpreteerd en uitgelegd worden. De levensduur van een bepaald product is bijvoorbeeld één van de factoren. Over het algemeen geldt dat des te langer het product gebruikt kan worden, des te duurzamer het is. Een andere mogelijkheid om naar de duurzaamheid van een product te kijken is de milieuvriendelijkheid. Maar hoe zit dit dan met kunstgras?

Kunstgras wordt in eigen land geproduceerd en het gaat heel lang mee (soms wel 20 jaar). Schadelijke stoffen zijn niet te vinden in kunstgras en het is daarnaast ook nog eens recyclebaar. Als je gebruik maakt van een kunstgrasmat bespaar je op water, grasmaaier uitstoot en mest. Ook zorgt het ervoor dat het regenwater op een makkelijke manier in de grond wegzakt.

De klimaatverandering en kunstgras

Door gebruik te maken van kunstgras zorg je ervoor dat het regenwater makkelijk weg kan zakken in de grond. Dit is heel belangrijk, want in Nederland wordt het regenwater een probleem dat steeds groter wordt. De klimaatverandering zorgt ervoor dat we steeds vaker te maken krijgen met enorme regenval. Het regent minder, maar als het regent valt er enorm veel water. In veel gevallen leidt dit tot volgelopen straten. Het riool raakt op deze manier overbelast, met overstromingen als gevolg.

Als je de tuin betegeld hebt kan dit zorgen voor problemen, maar ook een echte grasmat kan ervoor zorgen dat er enorme plassen water ontstaan die vervolgens niet weg kunnen lopen in de grond. Omdat kunstgras geperforeerd is wordt het regenwater zeer goed doorgelaten. Het kan op deze manier in de grond wegzakken en in het grondwater terecht komen. De riolering wordt hierdoor ontlast en je hebt geen last meer van overstromingen.

Recyclen van kunstgras

Als kunstgras vervangen moet worden, wordt dit in bijna alle gevallen hergebruikt. Restafval kan er op deze manier niet ontstaan. Zou dit wel het geval zijn en zou het gras verbrand moeten worden, dan zou dit enorm veel CO2 uitstoot tot gevolg hebben. Gelukkig is dit niet het geval.

Een ander voordeel van kunstgras met betrekking tot duurzaamheid is dat het bijna onderhoudsvrij is. Je hebt geen kostbaar drinkwater nodig om je grasmat groen te houden, je hoeft geen mest te gebruiken om het gras te laten groeien en je hebt geen grasmaaier meer nodig. Hiermee ontzie je het milieu én het levert je een enorme besparing op.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*