Een zoet streekproduct uit elke Nederlandse provincie

1 Drenthe – Drentse Turf

Drentse turf is eigenlijk gewoon een cake maar dan in de vorm van turf, wat lange tijd voor de mensen in Drenthe een belangrijk handelsproduct was. Iedere Drentse bakker heeft wel Drentse turf in de vitrine liggen, echter zijn ze niet allemaal hetzelfde. Ieder bakker geeft er namelijk een andere draai aan, als de vorm maar op turf lijkt. Meestal wordt het echter gemaakt met appel, roomboter, basterdsuiker en walnoten.

2 Flevoland – Urker dikkoek

Oorspronkelijk is Urker dikkoek eten voor de armen, dit omdat het vrij lang houdbaar bleef en het erg vullend was. Daarbij is het ook nog vrij eenvoudig te maken, je hebt er namelijk alleen wat meel, krenten, eieren en een beetje melk voor nodig. Met wat spek en soms een sausje van custard, melk en stroop was het een gerecht wat lekker was en ook nog eens een hoge voedingswaarde had. Maar tegenwoordig is het evengoed nog zeer populair in Urk en elke bakker verkoopt het wel.

3 Friesland – Suikerbrood

Je kunt in Friesland bij elke bakker van Sneek tot Leeuwarden suikerbrood kopen en tegenwoordig is het zelfs zo populair dat je het bijna overal in Nederland kunt krijgen. Suikerbrood is een wit brood waarin suikerkorrels zijn meegebakken. Soms wordt er ook wel kaneel of gembersiroop aan toegevoegd. Er is naast de geboorte van een meisje in Friesland niet per se een gelegenheid dat suikerbrood gegeten moet worden. Veel mensen eten het dan ook gewoon omdat het lekker is.

4 Gelderland – Arnhemse Meisjes

Ondertussen zijn de koekjes die Arnhemse Meisjes heten al bijna 200 jaar oud en zijn ze nog steeds hartstikke populair. Het is een klein koekje van gerezen gistdeeg in de vorm van een schoenzool waar veel suiker over gestrooid is. Het koekje wordt nog altijd gebakken door een bakker die de Arnhemse Meisjes levert aan andere bakkers, dat is sinds de uitvinder, bakker Hagdorn, in 1829 niet meer verandert.

5 Groningen – De Groninger poffert

De Groningse poffert hoeft niet per se zoet te zijn, maar werd wel vaak ook als dessert gegeten. In het bakproces zelf wordt geen suiker gebruikt, later kan er samen met wat gesmolten boter een beetje basterdsuiker overheen gestrooid worden. Voor het beslag heb je wat melk, een paar eieren, wat meel, een beetje zout, krenten en wat boter nodig. De poffert wordt daarna gegaard door middel van au bain marie.

6 Limburg – Vlaai

Als je aan zoete streekgerechten uit Limburg denkt dan denk je waarschijnlijk aan vlaai en aan nonnevotten. Allebei zijn ze natuurlijk heerlijk maar de vlaai wint het toch wel van de nonnevot. Vlaaien worden op heel veel gelegenheden gegeten in Limburg en het wordt ook wel gezien als een kenmerk van de Limburgse gastvrijheid. Bij de koffie zal rond vier uur altijd ook vlaai op tafel staan. Er zijn veel verschillende soorten vlaaien, zo heb je bijvoorbeeld rijstevlaai, kersenvlaai, kruisbessenvlaai, appelkruimelvlaai en abrikozenvlaai. Meestal zit er ook een raster van deeg over de vulling heen.

7 Noord-Brabant – De Bossche Bol

De ‘Sjekladebol’, zoals men de Bossche Bol in Den Bosch noemt, wordt al sinds eind 19e eeuw gegeten in Den Bosch. Eigenlijk is het een soes gevuld met room die met chocolade omgoten is. Als deze chocolade tijdens het eten aan de soes blijft plakken dan weet je dat je een echte Bossche Bol hebt. In Den Bosch eet men het niet met mes en vork aangezien dat natuurlijk onpraktisch is, het is de bedoeling dat je dat gewoon lekker met je handen doet.

8 Noord-Holland – Duivekater

Duivekater is een zoet soort feestbrood dat vooral in de Zaanstreek gegeten wordt bij gelegenheden als Pasen en Kerst bijvoorbeeld. Het wordt in de basis gebakken met wat meel, wat gist, een beetje basterdsuiker, een beetje zout, boter, en een ei. Verder zijn er natuurlijk meerdere varianten die bepaalde toevoegingen en aanpassingen doen. Het brood wordt niet in een bakvorm maar op een bakplaat gebakken, hierdoor is het een vloerbrood. De naam ‘duivekater’ komt waarschijnlijk van het oud-germaanse ‘deuvels kakor’, wat duivels koek betekent.

9 Overijssel – Deventer koek

De oorsprong van de Deventer koek ligt al dik 600 jaar achter ons maar het wordt nog steeds gebakken en verkocht. De koek was erg lang houdbaar en behield ook een constante kwaliteit, hierdoor was het in de middeleeuwen al heel geliefd eten. Zoals de naam al aangeeft komt de koek uit Deventer en het was ook een belangrijk exportproduct voor die stad. Hoewel je de koek buiten Overijssel niet snel zal zien kom je het nog wel tegen rond de gemeenten Deventer en Enschede.

10 Utrecht – Het Domtorentje

Het kenmerk van Utrecht is natuurlijk de Domtoren en dus is het niet gek dat Theo Blom in 1922 dit gebakje bedacht. Het is een wat groot uitgevallen bonbon die gevuld is met een romige chocoladevulling en bovenop zit er een klein domtorentje. Het is een zeer populair gebakje in Utrecht en staat ook buiten de provincie goed bekend, dus als je een keer in Utrecht bent is het zeker een aanrader om er een paar te halen.

11 Zeeland – De Zeeuwse Bolus

De Zeeuwse bolus is een zoet gesuikerd broodje en vindt haar oorsprong in de zeventiende eeuw. Het wordt gemaakt van wit brooddeeg dat door basterdsuiker wordt uitgerold, waarna het gebakken wordt. Sommige bakkers voegen ook kaneel toe maar dat doet niet iedereen. De vorm van de bolus verschilt per bakker. In tegenstelling tot veel andere streekproducten wordt de bolus ook buiten Nederland verkocht, zo vind je ze ook in Frankrijk, New York, Moskou en Jeruzalem.

12 Zuid-Holland – Het Haagse Hopje

Het Haagse Hopje is een gekarameliseerd koffie snoep en origineert uit het jaar 1792 toen de baron Hop het per toeval uitvond. Hij liet op een avond namelijk zijn koffie met suiker en room op de kachel staan en de volgende dag bleek het hard te zijn geworden, zo ontstond het hopje. In de twee eeuwen erna groeide het Haagse Hopje uit tot een gewild product in Nederland maar ook in het buitenland. In elke supermarkt liggen tegenwoordig wel, de oorspronkelijk uit Den Haag komende, hopjes.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*