Een zwembad in jouw achtertuin?

zwembad

Dat klinkt als een droom voor velen. Bij een zwembad hebben we het heerlijke romantische beeld van een heerlijk bakje koffie in de ochtend, terwijl je ondertussen je badkleding aan doet om een frisse duik in je eigen zwembad te nemen. Klinkt geweldig niet? Dat is het ook, alleen zitten we hier in Nederland en heb je de kans dat je 3 dagen later een enorme storm hebt, waardoor je een halve boom uit je zwembad moet vissen.

Een zwembad is heel fijn, maar kost veel onderhoud en het is belangrijk om dit goed bij te houden. Bijvoorbeeld met chloortabletten voor in het zwembad of een goede zwembadstofzuiger. Niet alleen de natuur kun je zwembad vies maken, ook je eigen lichaam geeft bacteriën af waarbij het van belang is om uw zwembad regelmatig te reinigen. Hier vertellen we je graag alle ins en outs voor een schoon zwembad.

Het zwembadfilter

Een filter voor in het water is belangrijk en het is dan ook goed om het filter wekelijks te reinigen. Op deze manier wordt al het vuil afgevoerd en neemt de druk in de filter af. Naast dat er vuildeeltjes zich in het water bevinden, kunnen er ook kalkdeeltjes ontstaan. De hoeveelheid kalk hangt af van de hardheid van het water. Ontkalk je filter minimaal 3 a 4 keer per jaar. Hoe je dit het beste kunt doen staat duidelijk vermeldt in de handleiding van de filter.

PH-waarde

Of er nu veel of juist weinig in het zwembad wordt gezwommen, controleer te allen tijde de pH-waarde. Deze waarde geeft de zuurgraad van het zwemwater aan. Een goede pH-waarde is nodig bij desinfecteren van het zwembad. Om de bacteriën zo min mogelijk hun gang te laten gaan, maak je gebruik van chloor. Chloor kan alleen goed werken als de zuurgraad van het zwembad goed is. De zuurgraad van een pH-waarde wordt gemeten in een schaal van 1 tot 14. Hierbij wordt 7 als neutraal gezien, maar om chloor goed te laten werken is een pH-waarde tussen de 7,2 en 7,8 nodig. Te veel aan chloor kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid dus let hier op!.

Reinigen met stofzuiger

Nadat de grote vuildeeltjes, die kunt weghalen met een schepnet, is het ook van belang om de kleine vuildeeltjes te verwijderen. Dit is mogelijk met de zwembadstofzuiger. Er zijn een hoop varianten gemaakt, het beste is dan ook om wat onderzoek te doen om de juiste stofzuiger voor jouw zwembad uit te kiezen. Je hebt bijvoorbeeld de manuele stofzuiger, een relatief goedkope versie waarbij je veel tijd kwijt bent aan het reinigen. Naast de manuele is er ook nog een automatische zwembadreiniger waarbij het werk uit handen wordt genomen. De keuze is aan u wat u zelf wilt uitgeven aan de stofzuiger. Let wel op; de aankoopprijs van een automatische stofzuiger is niet te vergelijken met een manuele stofzuiger. Kijk naar de grootte van uw zwembad en hoeveel tijd u in het onderhoud wilt steken en maak op deze manier de juiste keuze.

Wanneer je de aangegeven richtlijnen aanhoudt kun je nog lang en veel plezier beleven van je zwembad in de tuin!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*