Groene planten in de winter? Het kan!

groente winter

Is een dorre, kleurloze tuin voor jou ook zo’n somber gezicht? Het is mogelijk om in de winter alsnog groene en levendig ogende planten te hebben staan. Je moet dan wel even goed op het labeltje kijken. Er zijn twee verschillende criteria, wintergroen en winterhard. Deze zijn makkelijk door elkaar te halen, maar betekenen iets anders.

Wintergroen

Een wintergroene vaste plant blijft een groot deel van het jaar groen. Zijn bladeren zullen niet veranderen van kleur of loslaten van de tak. Het blijft dus een prettig gezicht in de koude maanden, en is voor velen daarom onmisbaar in een tuin. Als je dit effect wilt bereiken, zal je ze nog wel water moeten geven, omdat ze niet kunnen drinken uit de bevroren grond. Een plant die wintergroen is, is niet per se winterhard. Deze zal dan mooi blijven tijdens de winter, maar hoogstwaarschijnlijk het einde niet halen.

Winterhard

Een winterharde vaste plant zal de wintermaanden overleven en weer in bloei komen tijdens de lente en zomer. Veel winterharde planten hebben andere manieren waarom ze die status krijgen. Sommigen zijn er gewoon sterk genoeg voor, anderen trekken zich terug onder de grond en komen daarna weer boven. Hierdoor zijn niet alle winterharde planten ook wintergroen.

Kies de juiste plant

Het is dus belangrijk om de juiste planten te kiezen voor de juiste plekken in de tuin. Een aantal plantensoorten die winterhard zijn maar ook wintergroen, zijn de Rododendron, de Skimmia, de Pieris en de Struikklimop. Daar kun je dus zeker van zijn.

Er zijn ook half-winterharde planten, waardoor er soms onduidelijkheid ontstaat. Half-winterhard betekend dat de plant in een zachte winter best kan overleven, maar wel zorg nodig heeft als het strenger wordt. Het is dus niet aan te raden om deze planten te nemen als je niet veel ervaring hebt met tuinieren of hier geen zin in hebt tijdens de winter.

Voor de leukste tuintips kijk je op huisentuincomfort.nl

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*