Het creëren van de perfecte groeiomstandigheden

Ieder gewas heeft andere groeiomstandigheden nodig om op de juiste manier te gaan bloeien. Aardappels groeien bijvoorbeeld perfect in Nederland en tomaten groeien weer perfect in Spanje. Er wordt dan gehandeld met de gewassen zodat elk gewas voor iedereen in de supermarkt ligt. Maar het is veel interessanter om je eigen gewassen te kweken. Zo kunnen tomaten niet alleen in Spanje groeien, maar je kan ze zelfs kweken in je eigen achtertuin. Dit kan alleen door middel van tuinkassen. In deze blog zal ik uitleggen hoe de perfecte groeiomstandigheden in een tuinkas gecreëerd kunnen worden voor koude en warme seizoensgewassen  

Groeiomstandigheden reguleren 

Kassen bieden een tuinman de unieke mogelijkheid om het klimaat te beheersen. In sommige regio’s betekent een betere controle dat je een breder assortiment aan planten kunt kweken.  Het hele jaar door hebben kassenbouwers meer gecompliceerde systemen nodig die zijn uitgerust met ventilatie, verwarmings- en koelsystemen om de planten de perfecte temperatuur te geven. Verlichting en zonwering is nodig om planten de perfecte hoeveelheid zonlicht of duisternis te geven die nodig is om te bloeien. Dit type kassen heeft het grootste assortiment planten en kan vaak worden aangepast zodat iedere plantsoort kan leven. Grotere kassen kunnen intern worden opgedeeld om klimaatzones te creëren, waardoor verschillende groeiomstandigheden binnen dezelfde kas mogelijk is.  

Koude seizoensgewassen 

Sla, broccoli, erwten en wortelen zijn geweldige keuzes voor onverwarmde kassen in de achtertuin. Deze planten kunnen koude nachten verdragen, dus is verwarming niet nodig bij het kweken, tenzij je in een gebied woont waar de temperaturen extreem laag worden. Velen groeien ook goed in halfschaduw, waardoor er minder verlichting nodig is. Hierdoor is er het niet nodig om extra zonwering aan te brengen. Zorg er wel voor dat de kas goed geventileerd is.  

Warme seizoensgroenten  

Komkommers, tomaten, pompoen en paprika’s, groeien goed in kassen met stabiele temperaturen tussen de 12-29 ° C. Deze planten hebben vaak aanvullende verlichting nodig maar zullen je het hele jaar door zomerfavorieten bezorgen als je ze goed behandelt. 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*