Het verre oosten in je achtertuin

japanse tuin

Japan staat bekend om haar elegante en fascinerende tuinen. Kleine vijvertjes en brugjes, rustige bomen, perfect gesnoeide planten, grindcirkels en kunstig geplaatste stenen vormen samen een artistiek geheel. Mocht je hier ook bij wegdromen en het graag dichter bij je wilt hebben? Dat kan! Dit artikel bespreekt een aantal punten waar je rekening mee moet houden als jij zo’n achtertuin wilt ontwerpen.

Ontwerp met water

Een van de belangrijkste aspecten van de Japanse symboliek en tuinontwerp is het gebruik van water. Als je een tuinplan gaat maken, neem dit mee. Het water zou als een soort rode draad door de tuin lopen. Met pittoreske houten bruggen verbind je belangrijke onderdelen van de tuin, zodat het één geheel wordt.

Selecteer de juiste planten

Planten zijn natuurlijk een essentieel onderdeel van een tuin, en ook van een Japanse tuin. Hiermee maak of breek je de overtuiging van jouw Japanse stijl. Voor echte oostelijke planten kun je kijken naar bamboe, azalea’s, buxusboompjes en rhododendrons. Uiteraard kan een echte kersenboom niet ontbreken. Wees concreet in de plantkeuze, Japanse tuinen zijn namelijk vaak onverwachts bescheiden met de hoeveelheid soorten en kleuren die ze door elkaar mixen.

Groene kleuren

In een traditioneel Japanse tuin zal je nooit veel bonte kleuren tegenkomen. Er is altijd een balans van tinten groen, grijs en blauw tussen de planten, de stenen en het water. Met dit gelimiteerde pallet kun je verrassend veel diepte aanbrengen in de tuin, als je goed gebruik maakt van water en verschillende plantensoorten. Er zijn een aantal kleurrijke uitzonderingen, maar deze zullen juist hierdoor een stuk meer opvallen en een waar pronkstuk van de tuin vormen. Denk aan een bloeiende roze kersenboom of een diep rode pagode.

Zet privacy centraal

Een groot deel van wat Japanse tuinen zo uniek maakt is de kalmte die er heerst. Een dekkende omranding van de tuin, zoals bijvoorbeeld een bamboeschutting of grindwand, kan veel toevoegen. Als er ruimte beschikbaar is, is het ook zeker de moeite waard om een overdekt en afgeschermd zithoekje te ‘verstoppen’ in de tuin onder een boom of achter een rots. Een perfecte plek om goed tot rust te komen.

Wil je je tuin duurzamer maken? Kijk dan hier voor de laatste tips voor een duurzamere tuin.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*