Hoe begin je een eigen veganistische tuin?

Als veganist bestaat je dieet volledig uit dingen die groeien. Fruit, groenten, noten, bonen, zaden – elk onderdeel van je dieet is een plant of een van de bijproducten ervan.

Waarom veganistisch zijn?

  • Tegen dierenleed: als veganist spaar je per dag het leven van één dier!
  • Voor het milieu: veeteelt is de meest vervuilende industrie ter wereld & is verantwoordelijk voor een enorme CO2-uitstoot.
  • Onze gezondheid: minder kans op zwaarlijvigheid, nier- hart- en vaatziekten, lagere cholesterolgehalte & preventie van osteoporose en diabetes type 2. Bovendien heb je veel minder een opgeblazen gevoel en haal je veel meer energie uit je dag!
  • Ons uiterlijk: een mooie, glanzende huid en clean, stralend haar.

Daarom is het voor veganisten heel logisch om te kijken naar de mogelijkheid om hun eigen tuin te kweken. En als je klaar bent om de sprong te wagen, zijn hier vijf tips om te overwegen als je je eigen tuin begint:

Gebruik uw gewone menu als inspiratiebron

Als je begint met het plannen van een moestuin, wil je eerst nadenken over je eigen dieet. Welk fruit en welke groenten eet je het meest? Deze planten moeten een topprioriteit zijn voor de veganistische tuin die je gaat kweken.

Natuurlijk moet je rekening houden met de tijd van het jaar waarin je plant!

En met de seizoensgebondenheid van elk zaadje dat je zaait. Terwijl sommige groenten en fruit in allerlei soorten weer groeien, gedijen andere groenten en fruit alleen in bepaalde tijden van het jaar. Vergeet niet dat je ook bronnen van veganistisch eiwit kunt kweken. Alles, van sojabonen tot pinda’s en van zonnebloempitten tot quinoa, kan in je achtertuin gedijen.

Let op voor dierlijke mest! Hoewel de producten in uw veganistische tuin natuurlijk wel passen bij uw dieet, zullen de producten die u gebruikt om ze te laten groeien niet altijd voldoen aan uw normen. Je moet ook op je hoede zijn voor dierlijke mest, die vol met ongezonde toevoegingen kan worden gepompt die ooit aan het paard, de koe, enz. werden gevoerd.

Respecteer de aarde om je heen

Technisch gezien zijn insecticiden en pesticiden vrij van dierlijke producten, maar ze zijn niet bijzonder vriendelijk voor het milieu rond uw veganistische tuin. Ze kunnen niet alleen weglopen in de waterleiding, maar ze komen ook terecht in de buiken van vogels, konijnen en andere wezens die aan de vruchten van uw tuin zouden kunnen knabbelen.

Natuurlijk is het hebben van dit ongedierte een probleem, dus misschien wilt u wel eens kijken naar dierproefvrije tuinideeën. Iets eenvoudigs als het omheinen van uw tuin of het plaatsen van planten in moeilijk toegankelijke verhoogde bedden kan voorkomen dat hongerige wilde dieren aan uw eten gaan knabbelen.

Investeer in de ruimte en het gereedschap

Als u uw tuin plant, wilt u er zeker van zijn dat u alle ruimte en middelen heeft die u nodig heeft om uw beoogde producten te laten groeien. In de meeste gevallen wilt u beginnen met een kleine tuin, uw groene vingers verdienen en vervolgens uitbreiden naar een grotere ruimte.

Aan de slag

Met deze tips in het achterhoofd hoeft u alleen nog maar aan de slag te gaan met uw achtertuin. In een mum van tijd zullen de planten en zaden die je zaait de planten en zaden worden die deel uitmaken van je veganistisch dieet. En we beloven dat er niets beter is dan het eten van de letterlijke vruchten van je arbeid – vooral als iemand die al gedijt op vers fruit en groenten.

Natuurlijk is het niet mogelijk om écht alles zelf te produceren. Daarom heeft Veganly een webshop gecreëerd met 100% Vegan, Zero Waste, Dierproefvrije en Palmolievrije producten.

Van vegan verzorging tot bamboeproducten én vegan voedingsartikelen, denk maar aan de lekkerste (dip)sauzen, vegan ‘kippen’ of ‘runds’ bouillon en allerlei soorten spreads.

Neem een kijkje op deze gloednieuwe webshop voor een groot aanbod vegan producten op Veganly.be

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*