Hoe houd ik katten uit mijn tuin?

Katten zijn een van de meeste geliefde huisdieren. Sommige mensen kiezen ervoor om hun katten binnen te houden, maar het overgrote deel loopt gewoon buiten rond. Onder andere in jouw tuin. Op zich hoeft dit geen probleem te zijn. Best gezellig als de kat van de buren even aan komt waaien. Helaas is dit minder leuk als de harige viervoeter van de buren besluit om steeds maar zijn behoefte in jouw tuin te doen. Wij geven je een aantal tips hoe je dit op een vriendelijke manier kunt voorkomen.

Territorium afbakenen

Ook al is jouw kat of die van de buren in jouw ogen een schattig diertje, het is en blijft een jager die erg veel waarde hecht aan zijn territorium. Zijn eigen tuin is hiervan het meest belangrijk. Dit is namelijk de plek waar hij woont, slaapt, eet en speelt. Dit kan je eigenlijk zien als de kern van de eigen plek van de kat. Met alle andere katten in de buurt is het onmogelijk om alle tuinen helemaal voor zichzelf te krijgen, maar de tuin van de buren is (helaas) vaak wel een optie. De kat doet daarom de behoefte in jouw tuin om dit ook te markeren als zijn terrein. Aan jou dus de taak om te zorgen dat je er al bij bent voordat dit allemaal gebeurt, of de kat verjaagt met dingen waar hij zelf totaal niet blij van wordt.

Ook de kat heeft een hekel aan bepaalde geuren

De buurtkat is dus druk bezig met het verspreiden van zijn eigen geur waar hij blijkbaar dol op is. Maar ondertussen zijn er ook andere geurtjes waar hij totaal niet van houdt. Zoals citroen en de geur van diverse tuinplanten zoals ooievaarsbek, citroenverbena en vuurwerkplant. Plant hier een aantal exemplaren van in je tuin, strooi eventueel nog wat citroenschillen en stamp de grond goed aan. Nu het zand niet los is en je tuin naar allerlei dingen ruikt wat de kat juist niet lekker vindt, heb je een grote kans dat deze in het vervolg snel over de schutting loopt in plaats van jouw tuin te springen.

Andere handige huismiddeltjes

Naast de genoemde planten, zijn er ook nog andere geuren waar een kat totaal niet van houdt. Denk bijvoorbeeld aan de scherpe geur van zwarte peper, knoflook en azijn. Dit prikt in de neusgaten van de kat, maar is verder niet schadelijk. Zo doe je de viervoeter verder geen pijn. Helpt dit allemaal niet? Of wil je eerst eens iets anders proberen? Dan kan je ook proberen om water naar de kat te gooien als deze weer in je tuin loopt. Nadeel is wel dat sommige katten niet bang zijn voor water en het juist erg leuk vinden om mee te spelen. In dit geval zal het dus geen effect hebben en is verstandig om toch een tuinwinkel op te zoeken en de genoemde planten aan te schaffen en in je tuin te plaatsen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*