Hoe verhoog je de biodiversiteit van jouw tuin?

Wanneer je een eigen tuin hebt, heb je de vrijheid om er mee te doen wat jij wil. Je kan er een stenen buitenruimte van maken, maar je kan er ook een gebied vol leven en natuur van maken. Dat laatste noemen we biodiversiteit. Dit betekent de graad van verscheidenheid van verschillende soorten levende wezens zoals dieren, planten en micro-organismen binnen één bepaald gebied.

Dat gebied kan bijvoorbeeld jouw achtertuin zijn. Een achtertuin met een hoge biodiversiteit heeft veel groen. De levende wezens komen dan meestal vanzelf. In dit artikel ontdek je hoe je de biodiversiteit van jouw tuin verhoogt!

Waarom de biodiversiteit van je tuin verhogen?

Het verhogen van de biodiversiteit van je tuin kost tijd, geld en energie. Het is dus wel zo fijn om te weten waarom je het doet. Het verhogen van de biodiversiteit van je tuin heeft meerdere geweldige voordelen. Ten eerste verbetert het de kwaliteit van de lucht, wat goed is voor je gezondheid. De planten en bomen zorgen hiervoor.

Verder verbetert het hebben van meerdere verschillende planten, bomen en/of grassen ook de kwaliteit van de bodem. Dit zorgt ervoor dat je gewassen van betere kwaliteit zijn. Wanneer je deze vervolgens consumeert, heeft dit een positieve impact op je gezondheid. Ten derde is biodiversiteit goed voor het klimaat. Het helpt sterker bij de vermindering van CO2 dan gebieden met een lage biodiversiteit.

Wat is het gevolg van een tuin met een hogere biodiversiteit?

Wanneer je de biodiversiteit van je tuin hebt verhoogd, zul je steeds meer verschillende soorten dieren en insecten in je tuin aantreffen. Ook zal de bodemkwaliteit sterk verbeteren waardoor je groente en fruit kan kweken met een smaak zoals je waarschijnlijk nog nooit hebt geproefd. Daarnaast zul je ook een steentje bijdragen aan een beter klimaat. De gevolgen daarvan zullen misschien niet zichtbaar zijn, maar die zijn er wel degelijk.

Hoe verhoog je de biodiversiteit van je tuin?

Om de biodiversiteit van je tuin te verhogen wil je ten eerste veel verschillende soorten planten, grassen en kleine bomen in je tuin plaatsen. Planten trekken namelijk allerlei insecten aan en bomen faciliteren de komst van vogels en andere dieren. Daarnaast verbetert de combinatie van verschillende soorten planten, grassen en kleine bomen de bodem. Een betere bodem zorgt vervolgens weer voor een betere kwaliteit planten, grassen en bomen. In deze symbiotische relatie helpen ze elkaar.

Hoe je de biodiversiteit verder een boost kan geven is door een vijver in je tuin aan te leggen. Dit is interessant voor veel soorten dieren en insecten.

Tot slot is het voor een hoge biodiversiteit van belang om je tuin zo natuurlijk mogelijk te houden en geen gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen en andere onnatuurlijke hulpmiddelen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*