
Heel veel mensen weten niet wat een hulpkoppelingen zijn voor de trekhaak. Dus in deze blog komt er eindelijk een antwoord op de vraag, wat zijn hulpkoppelingen trekhaak? De hulpkoppeling biedt, zoals de naam al zegt, hulp voor het koppelen van de aanhanger. Een hulpkoppeling is een extra beveiligingssysteem dat wordt gebruikt bij het trekken van een aanhanger of caravan met behulp van een trekhaak. Het wordt vaak als extra verbinding gezien tussen de koppeling van de caravan of aanhanger en de trekhaak van de auto. Bij geremde aanhangers gebruik je deze koppeling niet, maar een breekkabel. Dit wordt soms verward, maar een hulpkoppeling trekhaak wordt gebruikt als de aanhanger losschiet van de trekhaak.
Wanneer heb je hulpkoppelingen trekhaak nodig?
Bij gebruik van hulpkoppelingen trekhaak heb je als doel, de aanhanger te beveiligen in geval dat de hoofdkoppeling losraakt of kapotgaat tijdens het rijden. Als je geen hulpkoppeling trekhaak hebt, schiet de aanhanger wilt van de weg of in erge gevallen tegen tegemoetkomend verkeer in. Bij het gebruik van de hulpkoppeling trekhaak, blijft de aanhanger (bij losschieten van de trekhaak) vastzitten aan de auto. Hierdoor kunt u veilig, samen met de aanhanger, stil komen te staan. De hulpkoppeling trekhaak gebruik je bij ongeremde aanhangers. Ook heb je een hulpkoppeling autodeel, deze hulpkoppeling kan met een veer zijn of een hulpkoppeling trekhaak met sleuf.
De geremde aanhangers maken geen gebruik van een hulpkoppeling trekhaak, bij deze aanhangers zie de dan een breekkabel. Omdat je bij geremde aanhangers gebruik maakt van de handrem, kan deze breekkabel ervoor zorgen dat jouw aanhanger tot stilstand komt na losschieten. De kabel zit namelijk aan de onderkant van de handrem, daardoor kan hij de handrem aantrekken als de kabel te lang wordt en strakker trekt. Dan schiet de handrem erop en kan je veilig tot stilstand komen.
Is de hulpkoppeling trekhaak verplicht?
Volgens de wet, als de aanhanger niet voorzien is van een losbreekinrichting, verplichten zij de hulpkoppeling. Bij een geremde aanhanger, is er altijd een losbreekinrichting aanwezig. Als je deze losbreekinrichting hebt, mag er geen hulpkoppeling aanwezig zijn. Let wel op bij het monteren van de losbreekkabel, als je dit verkeerd doet kan de politie je bekeuren.
Hoe monteer je de hulpkoppeling trekhaak?
Er is vaker de vraag gekomen over hoe je de hulpkoppeling trekhaak moet monteren. In de regels staat dat de hulpkoppeling met een vast deel van het trekkende voertuig of met een bestemde inrichting aan de trekhaak verbonden moet zijn. Dit moet zodat het pas werkt als de aanhanger losschiet. Soms wordt de hulpkoppeling los over de trekhaak gelegd, dit kan ervoor zorgen dat deze gewoon weer losschiet.
Hulpkoppeling trekhaak kopen
Vraag jij je na het lezen van deze blog af, waar je een hulpkoppeling kan kopen? Neem een kijkje bij Aanhangwagendirect.nl! Bij de webshop van Aanhangwagendirect kan je verschillende soorten aanhanger onderdelen vinden, waaronder dus ook de hulpkoppelingen trekhaak. Naast aanhanger onderdelen verkoopt Aanhangwagendirect ook aanhangers. Bij vragen kan je contact opnemen met de klantenservice van Aanhangwagendirect.
Laat een reactie achter