Inspiratie en tips om je tuin winterklaar te maken

Vele van ons hebben waarschijnlijk de afgelopen tijd veel tijd doorgebracht in de tuin. Maar een mooie tuin vergt onderhoud. Om in het voorjaar te kunnen genieten van al het moois is er voorbereiding nodig die je het beste in oktober kan starten. Vaak is het dan nog niet te koud en is de grond nog niet bevroren. Ook is het lekker om ‘s avonds nog buiten te zitten in de loungeset bij de openhaard. Wij geven je vandaag een aantal tips en ideeën over het winterklaar maken van je tuin om optimaal van je tuin te kunnen genieten.

Aanleg open haard

Het najaar is het moment om groot onderhoud te doen, zodat je in het voorjaar optimaal kan genieten van de gedane arbeid. Mooi idee is om een openhaard aan te leggen in je overkapping in de tuin. Je kan dan zelfs al in de winter knus en warm bij het haardvuur zitten in je buitenverblijf. Om dit te realiseren kan je gebruik maken van steenstrips. Je hebt dan een prachtige rustieke of moderne uitstraling, dat ligt aan je persoonlijke smaak.Steenstrips gaan lang mee en zijn duurzaam.

Planten en grasonderhoud

Begin met het verwijderen van alle onkruid, dode planten en bladeren. Het is belangrijk dat je alle bladeren van het gras af haalt om te zorgen dat het gras kan blijven ademen. Het beste is om dit af en toe een stukje te doen, anders gaat het je heel veel tijd kosten. Ook is een goede mestbeurt zeer effectief voor het gras. Het gras zal in de winter mooi blijven en in het voorjaar zal het gras er weer groen en gezond uit zien.

Als je een buxus in je tuin hebt is oktober de ideale maand om deze te snoeien. Ook andere planten mogen in het najaar gesnoeid worden. Maar let op want niet alle planten moeten in het najaar gesnoeid worden. Kijk op de snoeikalender wanneer je jouw planten het beste kan snoeien. Een magnolia moet je bijvoorbeeld niet in de winter snoeien. Het planten van bloembollen moet ook in het najaar gebeuren. De grond is nog los dus je kan ze goed plaatsten. Zo kan je in het voorjaar genieten van de krokussen en de tulpen.

Vogeltjes in de tuin

Veel vogeltjes zijn in de winter op zoek naar eten. Plaats daarom een vogelnestje in je tuin met wat vetbolletjes eraan. Zo kunnen ze veilig overnachten en genieten van wat lekkers.

Naast dat vogeltjes het fijn vinden in je tuin, kan je het voor jezelf ook heel gezellig maken. Als je een overkapping hebt kan je een gashaard laten plaatsen zodat je in de winter gezellig buiten kan zitten. En haard brengt veel sfeer en warmte. Als je een liefhebber bent van outdoor cooking is een buitenkeuken ook echt iets voor jou! Er is tegenwoordig veel aanbod in mooie buitenkeukens. Ideaal om een heerlijke maaltijd voor het gezin klaar te maken. Een mooie overkapping bevat vaak natuurlijke materialen om het binnen en buiten gevoel te combineren. Zo wordt er veel gebruik gemaakt van hout maar ook van natuursteen. Zoals natuursteenstrips voor wand- en muur decoratie. Een overkapping kan ook functioneren als werkplek. Ideaal nu we zo veel mogelijk thuis moeten werken!

Blijf goed zorgen voor de tuin, juist in het najaar. Zo kan jij in het voorjaar weer optimaal genieten.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*