Is jouw tuin al klaar voor het voorjaar?

Is jouw tuin al klaar voor het voorjaar

Aan het begin van het voorjaar maken we allemaal de tuin lente en zomer klaar. Op het moment dat de zon gaat schijnen en de temperaturen gaan stijgen, willen we namelijk in volle teugen daarvan kunnen genieten. De tuin vol kleuren is een fijne plek om lekker van de buiten te kunnen genieten. Maar om daar straks van te kunnen genieten, is het belangrijk om op tijd al aan de slag te gaan. Zeker nu bloemen en planten steeds vroeger in bloei staan door het veranderende weer. We hebben een drietal tips op een rijtje gezet om straks met volle teugen van de tuin te kunnen genieten:

Onkruid verwijderen

In de wintermaanden besteden we meestal weinig tot geen aandacht aan de tuin. In deze maanden krijgt onkruid de vrije hand. Het groeit niet alleen tussen de planten, maar ook tussen de stoeptegels door. Uit de grond is het meestal redelijk makkelijk te verwijderen. Tussen de tegels kan dit soms wat lastiger zijn. We raden aan om het wel tussen de tegels te verwijderen. Dit geeft altijd een opgeruimd beeld. Ook kan onkruid een groene aanslag op de tegels achterlaten in de winterperiode. Met een hogedrukspuit kan je de groene aanslag in veel gevallen gemakkelijk van de tegels verwijderen.

Gazon onderhouden

Gras begint al bij lage temperaturen te groeien (zo’n 5 graden celsius). Doordat we momenteel geen hele koude winter hebben, kan het best voorkomen dat u het gras al moet gaan maaien. Na het maaien raden we aan om de grond te bemesten. Op deze manier komen er weer veel nieuwe voedingsstoffen in de grond waardoor het gras mooi kan gaan groeien. Is het gras om sommige plekken zodanig kapotgevroren, dan kan het raadzaam zijn om nieuwe graszoden aan te leggen. Op deze manier ligt uw gazon er weer mooi bij in het voorjaar.

Snoeien!

Iets later, rond maart, is beste tijd om te snoeien. Meestal beginnen (zij)takken na 1 à 2 jaar namelijk te hangen. Dit vraagt veel energie van de plant en er bestaat een kans dat de knoppen niet meer zo mooi uit gaan lopen. Door deze takken te snoeien, geeft u de plant de kans om een nieuwe sterke tak en nieuwe knoppen uit te laten lopen.

Bij ons zijn de lentekriebels begonnen en staan we te springen om weer de tuin in te gaan. Laten we er een mooi voorseizoen van maken!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*