Je eigen supermarktje in de tuin

Het wordt steeds hipper de laatste jaren, het verbouwen van je eigen groentes en kruiden. Het geeft je controle over de groentes, het geeft je voldoening, creëert een gezellig tuinbeeld en is een leuke bezigheid om samen met kinderen te doen.

Begin binnen

Of je nou een grote of kleine tuin hebt, je kunt vrijwel overal een moestuintje opzetten. Voordat je groentes in die tuin kan zetten, moet je de zaadjes eerst ontkiemen. Dit doe je binnen in een gecontroleerde omgeving. Je kunt er dus al vroeg op het jaar mee beginnen. Wanneer het lente wordt heb je dan kleine plantjes die je meteen in de grond kan planten. Zaadjes ontkiemen kan ook buiten, maar je moet er vroeg mee beginnen en het gebeurt al snel dat ze kapotvriezen.

Bouw een groentebak

Een groentebak is in principe een apart stukje grond waar jij de groentes gaat verbouwen. Deze staat afgesloten van andere planten of gras, zodat je puur de groentes alleen hebt en er niet zomaar onkruid of een sierplant tussen komt te staan. Zo’n bak is simpel om te maken, je hebt al genoeg aan wat planken en schroeven. Je kunt ook een net ondergronds aanleggen om helemaal zeker te zijn van geen onkruid en ongedierte, maar zorg wel dat jouw groentes genoeg ruimte hebben om te groeien, zij zullen ook gaan graven met hun wortels.

Zet ze in het zonnetje

Elk goed moestuintje moet op een plek staan waar het tenminste zo’n 6 uur lang zon hebt, maar uiteraard is zo veel mogelijk ideaal. Zorg ook dat er vruchtbare grond beschikbaar is, zoals leem of zandleem. Dit is een losse aarde waar de planten zich vrij in kunnen bewegen. Kleigrond is eigenlijk te hard voor een moestuin.

Kies de juiste groenten

De ene groente is de andere niet. Elke heeft zo zijn eigen eigenschappen en criteria voor een gezonde groei. Wat dit vooral uitmaakt voor jou, is dat sommige soorten extra veel onderhoud kosten en andere weinig. Begin met simpele groentes, en breid daarna uit naar de wat complexere als je het leuk vindt en er meer tijd in zou willen stoppen. Stop het tuintje ook niet te vol, sommige groentes hebben meer ruimte nodig dan dat je misschien zou denken.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*