Ruimte tekort? Verticaal tuinieren

verticaal tuinieren

Tuinieren is een leuke, vervullende activiteit, maar het kan best dat je er thuis geen plek of voorzieningen voor hebt. Bijvoorbeeld als je in een appartement woont of een volledig betegelde tuin hebt. Er is een manier om in die situaties toch nog te tuinieren, verticaal!

Alleen zon nodig

Er zijn allerlei stellingen te koop bij tuin- of meubelcentra, of je bouwt er uiteraard zelf een als je handig bent, er zal er altijd wel een zijn die past. Sommige bevestig je aan een wand, maar er zijn er ook die op zichzelf kunnen staan. Dit zijn een soort rekken met een aantal verticaal opgestelde aardebakken, waar jij jouw gewilde gewassen of planten in kunt plaatsen. Omdat je zelf voor aarde, ruimte en water zorgt heb je van de omgeving eigenlijk alleen maar zon nodig.

Regelmatig onderhoud

Gebaseerd op hoe je de stellingen gebruikt kun je aan verticaal tuinieren nog best wat onderhoud kwijt zijn. Dit is natuurlijk geen probleem als je er plezier uit haalt. Als je het bijvoorbeeld op een balkon hebt staan en je hebt bovenburen, kan het zijn dat de regen jouw planten en gewassen niet haalt. Je zal ze dan extra regelmatig water moeten geven. Omdat de aarde in aparte bakken zit moet je het ook af en toe luchten en vervangen. Er zit een limiet aan de soorten planten die je op deze manier kunt planten, sommigen hebben teveel ruimte nodig voor zo’n bak. Gewassen die ideaal zijn voor verticaal tuinieren zijn onder andere pluksla, aardbeien, tomaten en tuinkruiden. Rond april kun je beginnen met de beplanting.

Een groen uitzicht

Misschien nog wel het leukste aan een verticale tuin is hoe kleurrijk het er uit ziet. Probeer het zo fleurig mogelijk te maken. Limiteer je niet tot één rek, probeer het uit te breiden met potten, planten en fleurige decoratie er om heen. Vooral tijdens de zomer zal dit een gezellig tafereel geven op het balkon of in de tuin.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*