Spint op je planten voorkomen en bestrijden

Vroeger kwam spint enkel voor in kassen en op vergelijkbare plaatsen. Inmiddels vinden we spint ook op onze huisplanten. Dat is iets dat je wil voorkomen. Daar zijn manieren voor, hoewel je het toch niet altijd door hebt dat je spint in huis haalt. Je kunt dit ongedierte ook wegkrijgen met biologische bestrijding. Spint tast je planten namelijk aan en in het ergste geval gaan je planten dood door spint. Dat kun je voorkomen en bestrijden. Daar vertellen we je meer over, evenals hoe je spint kunt herkennen. 

Voorkomen

Spint voorkomen is natuurlijk het meest fijne om te doen. Dit kan door bepaalde planten te kopen die niet zo spintgevoelig zijn. Maar ook door ze niet op de tocht te zetten en door droge lucht en hoge temperaturen te vermijden, daar gaat spint namelijk goed op. Spint kan zich gemakkelijk bewegen naar een andere plant, dus als je al een plant met spint hebt, haal je andere planten daar dan weg. Daarnaast kun je planten beter niet met mest met hoge NPK waarden bemesten.

Bestrijden zonder chemische middelen

Spintmijten zijn steeds beter opgewassen tegen chemische middelen. Daarom is biologisch bestrijden al een beter idee. Spint moet zo snel mogelijk bestrijd worden. Als er webben of gele bladeren zijn, haal die dan van de plant en gooi ze in de GFT bak. Je kunt daarnaast roofmijten gebruiken die spint eten. Er zijn drie varianten roofmijten met een eigen expertise. Bepaalde roofmijten werken bijvoorbeeld beter op fruitbomen, waar andere roofmijten juist goed zijn voor het bestrijden van spint op kamerplanten. Andere bestrijdingsmiddelen zijn lieveheersbeestjes en luxan. 

Spint herkennen

Spint kun je in verschillende stadia herkennen. Je kunt de beestjes aan de onderkant van de bladeren zien lopen. Spintmijten zien eruit als witte puntjes. Soms heb je een vergrootglas nodig om dit te kunnen zien. Ook webben wijzen op de aanwezigheid van spint. In een verder stadium kunnen bladeren vergelen of zelfs bruin worden. Dat komt omdat spint de voeding uit de plant zuigt. Niet op alle planten kun je spint even snel waarnemen. Daardoor is het soms lastig om er op tijd bij te zijn en kun je beter stappen nemen om het te voorkomen. 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*