Tuinaarde, wat kun je ermee en wat niet?

Wanneer je van plan bent om aarde te gaan kopen voor je tuin, dan is het wel verstandig dat je weet welk type aarde je moet gebruiken en voor welk doel dit geschikt is. Tuinaarde bijvoorbeeld, wat kun je ermee en wat niet?

Wat is tuinaarde?

Tuinaarde is de basisgrond voor jouw tuin. Wil je in de toekomst plezier hebben van je tuin dan moet eerst de bodem in orde zijn. Dat wil zeggen, een voedzame, luchtige, waterdoorlatende bodem waar leven in zit. Tuinaarde draagt bij aan de vruchtbaarheid van de bodem. En dat heeft een positieve invloed op je planten en gazon. De meeste tuinplanten en struiken komen namelijk pas goed tot bloei wanneer ze in een vruchtbare en humusrijke bodem staan. Wanneer de basisgrond van jouw bestaande tuin niet voldoende vruchtbaar is dan kun je met behulp van tuinaarde hier verbetering in brengen. Vooral bemeste tuinaarde waar zowel compost of tuinturf als ook kalk aan is toegevoegd, zorgt ervoor dat er meer humus in de grond komt. Hierdoor wordt de kwaliteit en de voedingswaarde van de grond een stuk beter. De humus werkt als een soort spons zodat het water en de meststoffen beter worden vastgehouden.

Waar kun je tuinaarde voor gebruiken?

Tuinaarde is uitstekend geschikt om je tuin of borders mee op te hogen. Het is zelfs ook goed te gebruiken om er een hele nieuwe tuin mee aan te leggen. Je kunt de tuinaarde mengen met de al aanwezige aarde. Je moet hiervoor de bovenlaag los maken zodat je er een laagje tuinaarde in kunt strooien. Vervolgens hark je de grond nog eens goed door. Wanneer je jouw tuin hebt opgehoogd met tuinaarde is dit een prima ondergrond om een gazon op aan te leggen. Wil je dat dit gazon er zo strak als een biljartlaken komt uit te zien, dan kun je er eerst met behulp van de tuinaarde voor zorgen dat dit gelijkmatig over de tuin is verdeeld. Zodat je de ondergrond perfect kunt egaliseren voordat je het gras erover heen rolt.

Waar kun je tuinaarde niet voor gebruiken?

Hoewel je dus met tuinaarde je tuin kunt ophogen en wanneer het bemeste tuinaarde is ook de vruchtbaarheid van je grond kunt vergroten, is het niet geschikt om er gelijk ook planten in te zetten. Daarvoor is de tuinaarde niet luchtig genoeg. De wortels van de planten hebben hierdoor moeite om zich goed in de grond te nestelen. Ook heeft tuinaarde een zuurgraad die voor de meeste planten te hoog is om in te gedijen. Voor de aanplant van struiken en planten gebruik je daarom potgrond. Dit kun je zowel in potten en bakken doen, maar eventueel ook direct in de border. Potgrond is in tegenstelling tot tuinaarde zo samengesteld dat het uitstekend in staat is om vocht en zuurstof vast te houden waardoor je planten er goed in kunnen groeien. Er zijn verschillende soorten potgrond verkrijgbaar die speciaal zijn samengesteld voor bepaalde plantsoorten. Kies daarom voor de potgrond die het meest geschikt is voor het type plant(en) dat je in je tuin wil zetten.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*