Veranda kopen? Dit mag je zeker niet vergeten!

veranda

Met het mooie weer vindt iedereen het fijn om buiten te genieten van de zon. De tuin is dan de uitgelezen plek om heerlijk te zitten met een boek of je favoriete serie. Het is natuurlijk helemaal af als er een mooie veranda staat, zodat jouw zomeravonden nóg langer zijn en je zelfs nog buiten kan zitten als het al begint te miezeren. De beslissing om een veranda te kopen is zo gemaakt, maar wat mag je zeker niet vergeten bij het daadwerkelijk kopen van een veranda? Je leest het in dit artikel! 

Bouwvergunning nodig?

Een veranda is geen aankoop wat je dagelijks doet. Het is dus noodzakelijk om alles goed uit te zoeken en de juiste keuzes te maken. Het is van uiterst belang om na te kijken of je een bouwvergunning nodig hebt, want eventuele boetes daarvan kunnen hoog oplopen waarbij een gemeente zelfs gerechtigd kan zijn om de veranda te laten verwijderen. Neem dus niet het risico om een veranda te bouwen zonder uitgezocht te hebben of een vergunning nodig is. 

Veranda’s worden gezien als bijbehorende bouwwerken, waarbij de grootte van de veranda, de afstand tot de buren en de afstand tot openbare groenvoorzieningen belangrijke factoren zijn of je een bouwvergunning nodig hebt. Vraag naar informatie bij jouw gemeente, om te achterhalen welke richtlijnen zij hanteren voor de aanbouw van een veranda. Mocht je een veranda kopen bij een specialist? Dan nemen zij jou de zorg uit handen. Zij weten precies bij het bouwen van een specifieke veranda of er een bouwvergunning nodig is. Ze kunnen je voorzien van uitgebreid advies wat betreft de regelgeving en in veel gevallen kunnen zij ook een deel van de aanvraag afhandelen, zodat jij zorgeloos de veranda kan samenstellen en inrichten.. 

Ligging veranda

Heb je al nagedacht over de ligging van jouw veranda? Vele mensen hebben de neiging om de veranda aan de zuidzijde te laten bouwen. Op deze manier geniet je zowel in de zomer als in de winter optimaal van het zonlicht, maar kan er zelfs oververhitting ontstaan in de zomer. Dan kan het dus noodzakelijk zijn om zonwering aan te brengen en dient er een juiste ventilatie in het dak aanwezig te zijn. 

Is de veranda gericht op het oosten? Dan kun je genieten van de ochtendzon en dus ‘s ochtends al lekker buiten zitten. Van oververhitting zal dan niet snel sprake zijn, waarbij het is aan te raden om extra verwarming te hebben voor de late namiddag en de avonden. Het westen is ook een echte aanrader, aangezien je aan het einde van de middag tot aan zonsondergang een heerlijke warmte hebt van de zon, waarbij zonwering en ventilatie alsnog is aan te raden. Mocht je je veranda op het noorden laten bouwen, dan kan het gebruikt worden als werk-, hobby- of studeerkamer omdat je geen hinder ondervindt van het zonlicht. Wel is een verwarming sterk aan te raden, zodat je zo lang mogelijk van je veranda kan genieten.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*