Wakker worden met de vogels in je tuin? Dit is hoe!

Wat een heerlijk gevoel hè: op zondagochtend wakker worden en de vogeltjes buiten horen fluiten. Het geeft je een idee van vrijheid en de natuur die dichtbij je staat. Het is de perfecte start van de dag als je het ons vraagt. Maar vogels komen alleen naar je tuin als je ook echt een lekker plekje voor ze hebt. Het moet er veilig zijn en het liefst met veel lekkers. Hoe maak je van jouw tuin een echte vogeltuin? We vertellen het je in dit artikel.

Voldoende lekkers

Uiteraard moet er wat lekkers te snacken zijn in je tuin willen er veel vogels komen. Zeker nu de winter eraan komt is het moeilijker voor vogels om voedsel te vinden. Je kunt ze hierin een handje helpen. Zo kun je van je tuintafel een voedertafel maken met lekkere zaden en pitten. Of gebruik een speciale voedersilo. Weet je niet van welk voedsel de vogels in jouw tuin houden? Doe dan eens Postcode Vogelcheck op de website van de Vogelbescherming. Zo kom je te weten welke vogels in jouw buurt leven. Zitten er bijvoorbeeld veel merels in de buurt, dan zul je ze flink verwennen met een rozijnen, peren of appels!

Gras, bloemen en planten

Vogels houden van gras. Immers zitten er vaak veel wormen in verborgen. Wormen staan weer op het menu van merels en roodborstjes; die eten ze zelf op of voeren de wormen aan hun jongen. Gras brengt ook graszaad met zich mee, wat weer op het menu van zogenoemde zaadeters staat. Ook wilde bloemen, planten en struiken trekken vogels aan. Deze zorgen op hun beurt weer voor voedsel als bessen en insecten. 

Badderen 

Vogels vinden het heerlijk om te badderen. Alleen zijn er vaak niet voldoende (veilige) plaatsen waar ze dit kunnen doen. Een meer is te diep en een waterplas vaak weer te ondiep. De perfecte badplaats voor vogels is een speciaal vogelbadje op hoge voet. De hoge voet zorgt ervoor dat ze een minder makkelijke prooi zijn voor andere dieren. Daarnaast is het niet te diep en kunnen ze makkelijk drinken en badderen. Een kleine, ondiepe vijver kan ook, bij voorkeur wel met stapsteentjes erin.

Voldoende beschutting 

Vogels zijn nog vaak een makkelijke prooi voor katten. Op zoek gaan naar voedsel in een open tuin kan dan ook gevaarlijk zijn. Een tuin die planten en bomen heeft die voldoende bescherming bieden, kan vogels aantrekken. Zo kan een hoge boom (met vogelkastje) dienen als een uitkijkpost en klimplanten en struiken als schuilplaats. 

Wanneer ga jij de vogels in je tuin verwelkomen?

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*