Wanneer kan je het beste graszoden leggen?

Het leggen van graszoden kan het hele jaar door, alleen als je de graszoden wilt leggen, moet je er wel opletten dat het niet vriest, want dat kan roet in het eten gooien. De reden daarvoor is, is als de grond bevroren is, dan kunnen de wortels namelijk niet in de bodem groeien. En naast het groeien van de wortels, is er in de winter ook te weinig licht voor graszoden om te wortelen of te groeien. Voor een sterk gazon waarop door iedereen van het gezin gebruik wordt gemaakt kan je het best kiezen voor een speelgazon.

De beste omstandigheden

Bij het neerleggen van graszoden moet je rekening houden met drie factoren, namelijk temperatuur, vochtigheid en ondergrond. Als deze factoren allemaal gunstig zijn, dan betekent dat je kan beginnen met het leggen van graszoden, weet je nog niet zo goed welke graszoden je wilt plaatsen dan kan je op internet veel informatie en tips krijgen.

Temperatuur

Allereerst is het belangrijk dat overdag de temperatuur boven de 10 graden stijgt, dit zorgt er namelijk voor dat het gras gaat groeien. Deze temperatuur wordt vaak in het voorjaar al gehaald en blijft zeker tot in het najaar. Dus in deze periode is het ideaal om je graszoden neer te leggen. Dus wil je graszoden neerleggen dan kan dat dus zeker tussen maart en november.

Vochtigheid

Naast het hebben van de juiste temperatuur heeft gras ook water nodig om te groeien. Voor de temperatuur ben je afhankelijk van het klimaat, echter zou je de vochtigheid zelf kunnen regelen met een beregeningssysteem of gewoon makkelijk met de tuinslang. Wanneer je er voor kiest om de zoden in de zomer te leggen is het wel belangrijk om genoeg water te geven. Een pas aangelegd gazon heeft namelijk extra water nodig tijdens de warme zomerdagen.

Ondergrond

En dan naast de temperatuur en de vochtigheid moet je ook rekening houden met de ondergrond, want een drassige ondergrond wordt namelijk al afgeraden, want tijdens een hele natte periode is het niet handig om zo’n grasmat te leggen. En daarnaast is het ook belangrijk dat de ondergrond bewerkbaar is.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*