Wanneer kun je het beste een lavendel planten?

Lavendel wordt gewaardeerd om zijn rijk geurende bloemen en aroma. Het is makkelijk te kweken en op een zonnige plek, in goed doorlatende grond of in een container.

Wanneer planten?

Wanneer je de lavendel plant in april of mei kan die het best geoogst worden, want de grond dan is van nature warm en er zijn daardoor veel vers bloemen te krijgen. Lavendel mag nooit in de winter geplant worden, omdat jeugdige lavendels dan kunnen rotten in natte, koude grond. 

Waar moet u planten

Lavendel doet het fantastisch in bloemborders, kruidentuinen en als een lage haag of rand aan een border. Ze doet het ook goed in containers. Lavendel is een mediterrane plant (qua behoeften, maar niet altijd qua geografische oorsprong) en hij heeft veel zon nodig. Hij overleeft niet lang in schaduwrijke, vochtige of extreem koude omstandigheden. Hij verkiest zwaar, droog of matig vruchtbare grond. Ook kalkhoudende en alkalische grond. Lavendel kan niet in zware kleigrond of droge of drassige grond groeien. Het planten van de lavendel kan je ook overlaten aan de hovenier in Gouda.

Lavendels in potten

Lavendel kan ook in grote potten van 30-40 cm worden geplant.

  • Kies een container met grote drainagegaten.
  • De compost kan zowel zijn voor akkers en aardappels als voor het opkweken van bacteriën.
  • Vier of vijf volumeprocenten grof grit toevoegen aan deze blokkering om de drainage te verbeteren.
  • Plant de lavendel in zijn poten en aan het einde van de plantenkrans een goed stukje vrij stallen.
  • Als het warm weer is, geef dan goed water en de compost regelmatig, als dat begint uit te drogen. 

Voortdurende zorg

Water geven

De geplante lavendel zal tijdens de eerste zomer regelmatig water krijgen. Lavendel is daarna, als het eenmaal goed ingeburgerd is, droogtetolerant en heeft weinig plaats nodig in de grond om te kweken want de plant kan er weinig van merken tijdens langdurige droogte.

Voederen

Lavendel heeft van een ondergrond die vrij is van voedingsstoffen. De planten kunnen daarom vaak slechts een bescheiden hoeveelheid je belasting in de plant voor hun levensonderhoud nodig hebben.

Uitlopen

Bloemendelen die al vele malen geplant zijn, kunnen worden afgesneden om het bloei tempo te verhogen. Bijvoorbeeld op het einde van het bloei- of donkerbloeiseizoen en levert hij voedsel voor zaad etende vogels zoals goudvinken.

Overwintering

De verschillende soorten lavendel verschillen in hun tolerantie voor de winterkou – controleer de plantenlabels (of cultivarbeschrijvingen online) voordat u iets koopt, als u de plant ’s winters buiten wilt laten staan. Engelse lavendel en hybriden daarvan zijn de meest winterharde soorten.

Om lavendel te helpen overleven, plaats je een klein container voor de plant bovenop een verhoger in uw vijver. Het is aan te raden om je containers tijdens de winter te verplaatsen naar een beschutte plaats zodat ze niet worden blootgesteld aan echt ruw weer. Bescherm de planten tegen regen in de winter door ze in een luwte van een muur te zetten, of in een kweekbak of kas. Als de wortels in vochtige compost staan, zijn de planten vatbaarder voor wortelrot.

Snoeien en leiden

Bewater de planten regelmatig om ze compact en aantrekkelijk te houden. Als u lavendel laat overleven kan het houterig en lomp werken. Om de planten compact en aantrekkelijk te houden, kunt u ze het beste jaarlijks in de nazomer, net na de bloei bijknippen. Verwijder de uitgebloeide bloemstengels en ongeveer 2,5 cm bladgroei. Het loof kan in het voorjaar worden gesnoeid als de groei rommelig of door vorst beschadigd is. Lavendel breekt niet gemakkelijk nieuwe grond.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*