Wat moet je doen als het riool verstopt zit?

Modern toilet bowl with roll of paper in bathroom

Een Nederlander krijgt gemiddeld eens per acht jaar te maken met een verstopping in de afvoer. Dit komt door het wegspoelen van afvalwater. Ook als je dingen door de wasbak of het toilet spoelt die je eigenlijk niet zou moeten wegspoelen kun je een verstopping veroorzaken. In de ergste gevallen gaat dit niet om “maar” een afvoer, maar om een verstopte riolering onder je huis of tuin. In dit artikel vertellen we wat je kunt doen als het riool verstopt zit.

Wat is de oorzaak van een verstopt riool?

Om te beginnen is het natuurlijk het allerbeste om een verstopping te voorkomen. Vaak ontstaat een verstopping in het riool niet door alleen maar het wegspoelen van afvalwater: de oorzaak ligt bij vaste stoffen. Denk bijvoorbeeld aan maandverband, veel te veel toiletpapier, plastic en vochtige doekjes. Ook de manier waarop je de afvoer in de keuken gebruikt kan meehelpen aan het veroorzaken van een verstopping. Olie, jus, vet en etensresten zoals kleine restjes of soep kunnen beter niet door de gootsteen gegoten worden. Het is tot slot ook belangrijk om regelmatig haar uit je doucheputje te verwijderen, want ook als dit wegspoelt kan er uiteindelijk een verstopping ontstaan.

Wat kun je er zelf tegen doen?

Tegen een ernstig verstopt riool kun je zelf niet zoveel doen. Natuurlijk kun je een aantal dingen proberen. Schenk bijvoorbeeld heet sodawater met azijn door de afvoer en spoel dit de volgende ochtend weg met kokend water. Wie echt wanhopig is wil misschien naar de welbekende rubberen ontstopper grijpen. Wees hier voorzichtig mee, want als de verstopping niet los komt kan het gebruik van zo’n ontstopper je leidingen beschadigen en lekkages veroorzaken. Het inhuren van een professioneel ontstoppingsbedrijf zoals Michel Doorn is de allerbeste oplossing. Zeker als je schade wilt voorkomen.

Wat doen ontstoppingsbedrijven?

Een ontstoppingsbedrijf zoals Michel Doorn kan veel voor je betekenen. Van een verstopte afvoer tot rioolproblemen: je kunt bij hen terecht. Daarnaast kun je Michel Doorn ook inschakelen voor onderhoud aan je septic tank. Legen, controle of overig onderhoud, Michel Doorn staat voor je klaar. Ook voor het opsporen en verhelpen van lekkages of het zoeken naar de oorzaak van rioolstank kun je bellen. Het bedrijf is 24 uur per dag bereikbaar, heeft geen voorrijkosten en heeft de meeste problemen binnen 30 minuten voor je opgelost.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*