Welke hark gebruik je voor welke klus

De hark, een geweldig en onmisbaar gereedschap voor in de tuin. Maar heb je ooit gemerkt dat er verschillende soorten harken te vinden zijn? Sommige met hele andere vormen zelfs. Waarvoor worden die dan gebruikt? In dit artikel behandelen we de verschillende harken die er zijn alsook de klus waarvoor die bestemd zijn.

Bladhark

De bladhark is bij eenieder bekend. De bladhark wordt, zoals de naam dat aangeeft, gebruikt voor het bij elkaar harken van zowel bladeren als restafval—denk bijvoorbeeld aan gras en tuinafval. Deze hark is heel licht en daarom echt bestemd voor het opharken van licht afval.

Grashark

Als het nu gaat om grote hoeveelheden gras, meestal na het maaien van een gazon, is een gazon- of grashark beter geschikt. Het grotere oppervlak onder de tanden zorgt ervoor dat je een hele massa aan gras in een keer wegharkt.

Tuinhark

De tuinhark is bestemd voor het harken van grond. Hiermee kun je grove stukken grond opharken. Ook voor wat zwaardere afval kun je deze hark gebruiken. De tuinhark is zwaarder en eigenlijk meer bestemd voor werkzaamheden in de tuin.

Verticuteerhark

Verticuteren is het weghalen van mos of organisch materiaal in een gazon, zodat lucht en voedingsstoffen weer in de bodem kunnen komen. Op die manier hou je dan je gazon gezond. Voor dit karwei maak je dan gebruik van een verticuteerhark.

Egaliseerhark

Deze hark is minder bekend, maar heeft toch wel een belangrijke functie. Het lijkt op een tuinhark en wordt gebruikt voor het egaliseren van grond, natuurlijk wel wat zwaarder. Daarom kun je met een tuinhark wel volstaan. Voor wat zwaardere werkzaamheden wordt een egaliseerhark wel aangeraden.

Grindhark

Voor het egaliseren van grind kun je liever echt gebruik maken van een grindhark. De korte, scherpe tanden van deze hark staan wat verder uit elkaar, zodat grind dan niet blijft steken.

Rozenhark

Een hark voor hen die graag in de tuin werken. Deze hark heeft gebogen tanden en wordt gebruikt voor het harken van perken. Vanwege de gebogen tanden worden de planten waaromheen je harkt niet beschadigd, ideaal om tussen bloemen en planten te werken dus.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*