Woningwaarde berekenen? Met deze 5 tips lukt het zeker!

Met de almaar stijgende prijzen van woningen wordt het steeds interessanter om je huis in de verkoop te doen. Maar daarvoor wil je vanzelfsprekend wel een bedrag ontvangen dat marktconform of zelfs bovengemiddeld is. Om dit voor elkaar te krijgen dien je wél in de eerste plaats te weten wat de waarde van je woning is. Weet jij nog niet hoeveel je huis waard is? Dan is het zaak om deze blog goed door te nemen, want met de 5 tips die wij je geven, kun je op een eenvoudige wijze je woningwaarde berekenen.

Vraag naar de prijzen van andere huizen

In de eerste plaats is het van belang om te vragen naar de prijzen van andere woningen. Het liefst zijn dit huizen die in de buurt of zelfs je straat te koop staan. Dit doe je het makkelijkste door online te kijken naar de prijzen die vermeld staan. Je wilt deze prijzen namelijk als referentie en basis gebruiken om je woningwaarde te berekenen. Op deze manier krijg je een beter idee van wat de waarde van je huis nou precies is.

Bereken je woonoppervlakte

Ten tweede is het slim om je woonoppervlakte te berekenen. Dit heb je namelijk later nodig als je de woningwaarde berekenen wilt. Je woningoppervlakte bereken je door de vloeroppervlakte van je huis bij elkaar op te tellen. Heb je een schuin dak? Tel dan deze vloer voor de helft mee op de plekken waar het dak schuin is. Zo krijg jij een accurate inschatting van je woonoppervlakte. Tevens kun je ook in het contract van je huidige hypotheek zien wat de woonoppervlakte is.

Deel de prijs door de oppervlakte van de woning

Nu je de prijzen van vergelijkbare woningen én je woonoppervlakte weet, kun je jouw woningwaarde eindelijk gaan berekenen. Ten eerste deel je de prijzen van vergelijkbare huizen door hun vloeroppervlakte. Op deze manier zie je wat de prijs is per vierkante meter. Deze prijs vermenigvuldig je vervolgens met de vloeroppervlakte van je eigen woning. Het antwoord op deze som is de prijs die je voor je woning kunt vragen.

Houd rekening met de staat van je woning

Het is daarnaast goed om rekening te houden met de staat van je woning wanneer je de prijs van je huis wilt berekenen. Verkeert je woning in een uitstekende staat? Dan kun je vaak 5 tot tien procent meer vragen voor je huis. Is er nog aardig wat onderhoud vereist voor de nieuwe bewoners? Dan is het normaal dat de prijs van je woning 5 procent minder is. Je moet dus zeker bedacht zijn op de huidige staat van je huis.

Vergeet niet je tuin mee te rekenen

Tot slot is het zaak om je tuin mee te rekenen voor het berekenen van je woningwaarde. Deze wordt namelijk wel eens vergeten. Het zou jammer zijn om een bedrag te ontvangen voor je woning dat onder de werkelijke waarde ligt. Wees je hier dus goed bewust van zodat je het maximale bedrag kunt ontvangen voor je huis.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*