Zwemmen in eigen tuin, ook in het najaar

De bomen in de tuin kleuren langzaam rood, oranje en geel. Dat kan maar één ding betekenen: het is najaar. Je denkt misschien dat de tijd van een zwembad in de tuin dan ook voorbij is, zeker als je een opblaas of opzetzwembad hebt. Maar niets is minder waar. Lees snel verder hoe je ook met lagere temperaturen nog heerlijk kunt zwemmen in je eigen tuin.

Het begint met een goede afdekking

Er zijn verschillende manieren om het water in je zwembad op aangename temperatuur te houden. Denk niet alleen aan dure opties, ook voor het kleinere budget zijn er genoeg mogelijkheden. Het is in alle gevallen in ieder geval een eerste stap om te zorgen voor een goede zwembad afdekking.

Een afdekzeil is een hulpmiddel om warmte van zwembadwater vast te houden. Een ander belangrijk voordeel is dat het helpt om het water langer schoon te houden. Zo komen de verkleurende blaadjes waar we het eerder over hadden niet in het water terecht. En: een zwembad afdekking verdient zichzelf eigenlijk altijd terug, het is de investering dus zeker waard.

Verwarmen met een warmtepomp

Het eerste waar je aan denkt bij het verwarmen van een zwembad in de tuin is waarschijnlijk een warmtepomp. Niet zo gek, want in de meeste gevallen is dit de meest efficiënte en duurzame manier van verwarmen. Wist je dat een warmtepomp niet alleen geschikt is voor inbouw zwembaden, maar ook prima gebruikt kan worden voor een opzet- of zelfs een opblaaszwembad?

Er zijn verschillende soorten zwembadwarmtepompen op de markt, bijvoorbeeld een all seasons of inverter warmtepomp. Afhankelijk van het type warmtepomp blijft de temperatuur van het water van april tot oktober zeer aangenaam, maar er zijn ook warmtepompen die dat zelfs het hele jaar rond kunnen bewerkstelligen. Genoeg mogelijkheden dus!

Verwarmen met solarverwarming

Een andere manier om je zwembad in het najaar te verwarmen is solarverwarming. Ook hier zijn verschillende types van, maar in principe werken ze allemaal hetzelfde. Let wel op: solarverwarming verwarmt het water gemiddeld zo’n 2°C tot 5°C. Dit is net genoeg om de ergste kou eruit te halen, hartje winter zal het water dus echt nog fris zijn.

Het voordeel van deze manier van verwarmen is dat het relatief goedkoop is, de prijs ligt lager dan voor bijvoorbeeld een warmtepomp. Het nadeel zit hem wel in het feit dat je er zon voor nodig hebt. In ons land zijn er veel bewolkte dagen, zeker in het najaar. Daarnaast is er de eerder genoemde beperking in het aantal graden verwarming, maar dat is natuurlijk ook afhankelijk van je eigen wensen.

Wat we je in ieder geval in alle gevallen adviseren is om je te laten informeren door een specialist in zwembaden. Zij kunnen kijken welke optie voor jouw zwembad en wensen het beste geschikt is, zowel op de korte als op de lange termijn. Zo weet je zeker dat je niet alleen dit najaar, maar ook volgend jaar weer volop kunt genieten van het zwembad in je tuin.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*